-
۲۸ مهر ۹۷ ، ۱۹:۱۴ ۰ نظر
آشنایی با روش ها و شیوه ها جهت رسیدن به مقصد و بدست آوردن نتیجه مطلوب لازمه هر کاری است. دعوتبه نماز به عنوان یکی از اوامر الهی نیز کاری است که از شیوه ها و روش های خاصی برخودار است که در زیر به مهمترین آنها اشاره می کنیم.
1- احساس نیاز:
انسان اگر نیاز خود را به چیزی احساس کند له سراغش می رود. ما چون به نور احساس نیاز داشتیم به سراغ تولید برق رفتیم چون به سلامتی احتیاج داشتیم به سراغ پزشک و دارو رفتیم، چون به آب و نان و همسر و ... نیاز داریم به سراغ آنها میئ رویم. اما آیا نسبت به خدا احساس نیاز داریم؟!
قرآن در این باره می فرماید: « آنگاه که در کشتی گرفتار موج شدید شدید، خالصانه خدا را می خوانید ولی همین که کشتی به ساحل نشست و احساس نیاز شما تمام شد، آن ناله های خالصانه فراموش می شود: « فَإِذَا رَکِبُوا فِی الْفُلْکِ دَعَوُا اللَّهَ مُخْلِصِینَ لَهُ الدِّینَ فَلَمَّا نَجَّاهُمْ إِلَى الْبَرِّ إِذَا هُمْ یُشْرِکُونَ »(عنکبوت/65)
انسان در دعوت به نماز باید توجه مخاطب را به نیاز انسان به خدا ایمان و تکل به او ، پناه بردن به خدا امید به او یاری طلبیدن از او و گفتگو با او جلب کند. انسانی که هنگام تولد، قدرت دور کردن مگس را از صورت خود ندارد ممکن است در کمتر از چشم به هم زدنی زندگی خود را از دست بدهد؛ او که با یک نفس کشیدن، مرگ و حیاتش رقم می خورد به تکیه بر یک قدرت بی نهایت و اتصال قلبی و زبانی و عملی به او نیاز دائم دارد.
اساسا نیازهای انسان از بسیاری موجودات بیشتر است؛ ولی با این همه از همه آنها سرکش تر است. توجه و و تذکر به این نیاز ها از غرور انسان می کاهد و نیاز او را به یک منبع قدرت بیشتر نشان می دهد. حوادث و اتفاقات بیشماری انسان را فراگرفته است و تنها با یاد خداست که انسان از همه این حوادث و اتفاقات فارغ می شود و آرامش پیدا می کند.« الَّذینَ آمَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِکْرِ اللَّهِ أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ »(رعد/28) اگر انسان بداند که برای سقوط او چه چیزهایی در کمین است، از قبیل هوس ها و وسوسه ها شییاطین، حسادت ها، خطرها به سراغ قدرت بی پایان خداوند می رود.
نماز ساده ترین راه آشتی با خدا و خارج شدن از غفلت و توجه به عجزها و نیازهاست. با نماز می توان از راهی ساده، ارزان، دائمی، پرمحتوا، با سابقه ای از آدم تا خاتم در هر مکان و زمانی با خداوند ارتباط برقرار کرد.
2- توجه به عبادت نظام آفرینش:
اگر انسان باور کند که در یک مراسم عروسی همه شرکت کنندگان هدایایی در دست خواهند داشت و او دست خالی است، احساس شرمندگی می کند.
اگر کسی وارد مجلس شود و همه به احترام او برخیزند کسی که نشسته و حرکتی نمی کند، احساس بدی در خود پیدا می کند؛ اگر هنگام نماز همه مردم خیابان و بازار به سمت مسجد بروند؛ کسی که به مسجد نمی رود خود را عقب افتاده احساس می کند. قرآن در آیات بسیاری می فرماید: «سبح لله ما فی السموات و الارض» و برای همیشه هم این تسبیح جاری است:« یسبح لله ما فی السموات و ما فی الارض»
در آیه دیگری می فرماید: کل نظام هستی برای خدا کرنش و تعظیم می کند:« کل له قانتون».
3- بیان آثار و برکات نماز:
آشنایی با آثار نماز یکی دیگر از عوامل دعوت به نماز است. قرآن و روایات برای نماز آثار و برکات زیادی را بیان می کنند که برخی از انها عبارتند از:
الف)- نماز عامل رشد انسان: نماز رشد دهنده، یعنی نمازی که کارخانه آدم سازی است. آیه اقم الصلا اشاره به همین امر دارد. چون فضای نماز فضای تربیتی است. اگر انسان واقعا اهل نماز شد، خود به خود همه عیب ها و نواقصش برطرف می شود.
ب)- نماز وسیله انس با خداوند متعال: خداوند می فرماید: اقم الصلاه لذکری تو که موسی هستی باید نمازت برای یاد من و تنس با من باشد. نماز که اینگونه شد آرامش دهنده قلب و روح خواهد بود.
ج)- نماز وسیله قرب به خدا : یکی دیگر از آثار اقامه نماز قرب الهی است که سبب دریافت انوار و برکات آسمانی می شود و سبب فراوانی خیر و برکت در زندگی می شود.
د)- نماز عامل بخشش و عفوگناهان است.
ه)- نماز سبب مرگ آسان است.
و)- نماز راه رسیدن به رضایت حق تعالی. نماز یکی از راههایی است که انسان با عمل بدان می تواند رضایت حق تعالی را جلب کند. اقامه نماز پیروی از راه انبیاء است، و موجب محبوبیت نزد فرشتگان است.
ز)- نماز مایه هدایت و ایمان است.۲۳۴ مهدی صادقی